Leverandører,  Materiale

Thermoplan: Vi vil bygge hus med teglblokken thermoplan

Thermoplan

Teglblokken Thermoplan fra Scanoton er selvisolerende og fri for giftstoffer. Man har bygget huse med blokken i Sydeuropa de sidste 30-40 år, men den er stadig relativt ukendt i Danmark. Det skal vi have lavet om på.

porotherm

I vores jagt på det rigtige hus har vi besøgt adskillige typehuse, både almindelige og passivhuse. Vi har holdt møder med typehusfirmaer, entreprenører, byggeledere, håndværkere, arkitekter mfl. og gjort os en masse overvejelser. På baggrund af den erfaring er vi kommet frem til en fantastisk beslutning: Vi skal bygge hus med Thermoplan fra Scanoton.

 

Hvad er Thermoplan?

 

Teglblokken Thermoplan er en isolerende teglsten, der består af ler, sand og vand og brændes ved ca. 940 °C. Hulrummene i blokken isolerer, da det er stilstående luft, og du har hverken brug for ekstra isolering eller dampspærre.

Thermoplan

 

 

 

 

 

 

I Tyskland bygger de over 80% af deres huse med porotherm. På det danske marked leverer både Scanoton og Wienerberger teglblokken. Endvidere kan nævnes den tyske leverandør JUWÖ.

Blokken indeholder ingen giftstoffer og efterlader ingen CO2-aftryk. Det giver det perfekte indeklima, når huset har mulighed for at ånde. Du slipper for automatiske ventilationssystemer og tung og tæt luft, som ofte er tilfældet i nybyggede huse.

 

Fordele ved Thermoplan:

 • Fugt kan vandre igennem, så du undgår skimmel
 • Byggeprocessen er hurtigere end ved normale mursten
 • Stenen optager og afgiver varme. Det giver et godt indeklima sommer og vinter
 • Sten og mørtel er naturmateriale
 • Stenene er lette at beskære. Du kan forme du hus, som du vil

 

Ydervægge

Ydervæggene består af blokke på enten 36,5 cm eller 42,5 cm. De har en U-værdi på helt ned til 0,19 W/m2K. De sættes sammen med en speciel limmørtel i én enkel arbejdsproces.

porotherm

 

Indervægge

Indervæggene kan også bygges op af Thermoplan. Her kan du vælge 10 cm, 11,5 cm eller 17,5 cm. Vi har valgt 10 cm for at få flere indvendige m2. De er en del af konstruktionen og er alle bærende, så hvis man ønsker at flytte rundt på sine skillevægge på sigt, bør man ikke vælge Thermoplan indvendigt.

Der er forskellige muligheder for behandling af indervægge. Du kan sætte gipsplader op, fuldspartle med mørtel eller trække gipspuds på. De sidste to muligheder giver et råt finish.

porotherm

porotherm indervæg
Indervæg, der mures op

 

 

 

 

 

 

De forskellige leverandører

Forskellen på Wienerberger og Scanotons teglsblokke er umiddelbart, at Wienerbergers sten er opbygget anderledes og derfor har en højere U-værdi. Scanotons sten har zigzaggede hulrum, hvorfor varme og kulde er længere om at blive transporteret (derved en lavere U-værdi).

 

For mere viden:

Læs i øvrigt vores blogpost om arkitekterne Nini Leimand og Kåre Rønnes hus bygget af Porotherm fra Wienerberger.

Besøg Scanotons hjemmeside for at læse om de forskellige størrelser blokke og materialets værdier.

Her en video, der viser, hvordan man bygger et hus op med teglblokkene.

 

12 kommentarer

 • Jonas Bille

  Har I fundet ud af hvem der skal bygge for jer, og som vil bygge med dette system? Eller ender det med selvbyg?

   • Jonas Bille

    Hej Jeannette
    Nej, det kommer vi ikke til. Vi har endt med at konkludere, at metoden med først at vælge byggesystem og derefter entreprenør ikke virker. Vi har vurderet, at det er bedre at finde en entreprenør, og få ham til at gøre det han mestre, end at tvinge noget andet i gennem. Og næsten alle de bare lidt unormale byggemetoder vi har stød på, er det rigtig svært at finde nogen der vil bygge. Jonas

 • Kirsten Nordsted

  Vi byggede hus i 2010 og fik et arkitektfirma til at tegne det i Scanoton teglblokke (svarer nogenlunde til Porotherm blokke), da vi syntes rigtig godt om konceptet. Jeg kontaktede også Nini Lemand, for at høre om hendes erfaringer.

  Herefter sendte vi tegningerne i udbud hos 5 forskellige byggefirmaer. Desværre var resultatet at vi modtog nogle meget dyre tilbud. Anslået 0,5 mDKK højere end ved traditionelt byggeri.

  Årsagen var primært manglende erfaringer hos byggefirmaerne. Vi kunne kun finde en enkelt mindre murer med erfaringer og han boede på Syd-Fyn og vi bor i Nordjylland, så det var for langt væk.

  Vi fik derfor tegnet huset om til et traditionelt fuldmuret byggeri og fik nye tilbud hjem fra 2 af byggefirmaerne, hvor vi valgte dem vi havde mest tillid til (mindre lokal håndværker med godt ry). Så for os var valget af teglblokkene en skøn, men dyr, drøm.

  Byggeriet blev iøvrigt færdigt – med fint resultat – i 2010.

  Held og lykke med jeres byggeri, hvad I end måtte vælge af byggemateriale.

  Det kan jo være at I har mere held end os med blokkene og med at finde nogen, som vil bygge med dem. Vi kunne selv ikke helt forstå konservatismen, men tippede at det dels bundede i almindelig forsigtighed og dels i frygt for reducerede byggeomkostninger i en branche, der i forvejen er presset.

  Vh. Kirsten

 • Jeannette

  Hej Jonas, Har i fundet nogle der kan hjælpe jer med Porotherm ellers har jeg anbefaling til jer såvel af håndværker som ingeniør. Skriv til mig

  • Sandra

   Hej Jonas

   Vi holder også stadig fast i Porotherm. Arkitekterne var meget åbne over for alternative byggesystemer, og i sidste ende er det ikke så afgørende for husets udtryk, da det bliver pudset op. Vi regner med selv at lægge en del mandetimer i selve opmuringen af stenen, da vores opfattelse er, det er relativt simpelt.

   Vi har også tidligere haft kontakt med Buller fra Famibyg (som Jeanette skriver), men vi havde desværre ikke så god erfaring med ham. Han var meget flink, og vi så hans hus i Gilleleje, men han vendte aldrig tilbage efter adskillige henvendelser.

   Påtænker du selv at bygge med Porotherm?

   Ser frem til at høre fra dig.

   Sandra

 • Jeannette

  Hej Jonas, Ja vi er fuldt i sving med at bygge et hus af Porotherm og glæder os rigtig meget til at flytte ind mid Dec 2014. Det er som sagt 2 gang vi bygger med denne sten og meget glade for produktet. Begge gange har vi valgt at huset bliver bygget med Famibyg “Buller” og som jeg meget varmt kan anbefale. Tlf. 20776677. Jeg vil også varmt anbefale vores teknikumingeniør Jan Boes, som have hjulpet os og kender til stenen og kan lave alle beregninger nødvendige. Hilsen Jeannette

 • Jeannette

  Hej Jonas, Jeg glemte at skrive Jan Boes kontakt detaljer, som kan hjælpe dig mht tegninger og energiberegninger osv. mht
  Jan Boes Teknikumingeniør (B)
  Tlf.: 298 00 498
  Mail: jan@janboes.dk

  Erik Bøgh “Buller” som både er tømre og murer fra Famibyg har Tlf 20776677 email: famibyg@gmail.com.

 • Jonas Bille

  Hej Sandra og Jeannette

  Nej vi er gået væk fra de mere “alternative” byggesystemer. Jeg kunne simpelthen ikke få det til at hænge samme. Her tænker jeg på konstruktion, entreprenør, resultatet, økonomi etc. Vi havde en del udfordringer med at få landet vores hus indenfor budgettet, og alternative systemer ville i sidste ende havde gjort det umuligt – selv om det ikke burde være sådan. Så vi er endt på porebeton inderst og mursten yderst. Spaden i jorden på mandag :-). Men jeg kan ikke lade være med at følge med her. Jeg glæder mig til at se resultatet!
  Jonas

  • Jeannette

   Jeg vil lige nævne at Buller, har vi kun meget gode erfaringer med og er super dygtig erfaren håndværker. Han er meget grundig, pålidelig og kan få tingene til at hænge sammen økonomisk. Mange andre som giver tilbud på Porotherm laver al for dyre tilbud, men pga Bullers erfaring kan han få tingene til økonomisk. Han arbejder godt sammen med alle øvrige håndværkere og er den som har mest erfaring i Danmark med porotherm stenen, hvilket gør at han kan se alternative løsninger hvis nødvendig, hvis ens hus skal evt. ændres eller tilpasses. Så vil jeg til hver en tid anbefale porotherm stenen samt Buller som murer på det. Pudsningen er ligeledes ikke bare lige til og jeg har hørt flere som har dårlige erfaringer. Vores huse som er blevet pudset via Buller har stået upåklageligt i alle år uden nogle som helst problemer, render el. lign. Der er en hel speciel uddannelse i Tyskland på dette, så igen dette kender Buller til. Så min anbefaling er hvis man vil bygge med Porotherm ring til Buller og han kan vise jer vores projekt som han er fuldt i sving med og i kan få detaljer af ham. Hilsen Jeannette

 • Martin

  Ville du anbefale at få en termografi af sit hus, før man skifter ud med Thermo plan? og kan man gøre det selv? Vil elektrikeren kunne bruge dataet fra den, vis den ikke er autoriset fordi læste her (se link) at den skal være autoriseret?

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial