Boligreportage,  DIY,  Have,  Materiale

Sådan laver man en betonterrasse

Vi er nået så langt, at vi nu med god samvittighed kan lave terrasse. Det har været en lang proces uden inspiration at hente undervejs, så i denne artikel kan du læse om betonterrasse fra idefasen til færdig afslutning.

betonterrasse

Proces

  • Planlægning
  • Sand og stampning
  • Udgravning af render
  • Fundablokke
  • Armering
  • Støbning af terrasse

 

Fra SketchUp til støbning af 115 m2 betonterrasse

betonterrasse

Vores arkitekter 2r arkitekter tegnede vores virkelig store terrasse som en gårdhave, der skulle samle hovedbygningen med værkstedet. Vores udgangspunkt har været at bevare de gamle træer på grunden, så da arkitekterne Rasmus og Rasmus lagde hus og terrasse midt på grunden, besluttede vi at lave hul i terrassen til træerne.

Sand i bunkevis, en minispade og en trillebør
betonterrasse

Vi havde en masse sand tilovers fra sandpuden under husfundamentet. Vi skovlede og skovlede, mens sandbunken svandt med langsomme skridt. Da første lag var lagt ud, lejede vi en stamper. Den brugte vi efter hvert lag, til vi målte en sandpude på 40 cm.

Naboens minigraver

For at skabe en stabil sandpude, der ikke rykker sig, skal renderne ned i 90 cm tilsvarende renderne på huset. Efter vores sandpude var stampet i niveau overalt, kunne vi grave ud til renderne. Vi lånte vores nabos minigraver med en skovl på 15 cm og gravede efter afmålt mursnor.

betonterrasse

 

Fundablokke og beton i renderne

betonterrasseVi lagde fire rækker fundablokke i renderne  á 20 cm. Vi lavede samtidig remmen på værkstedet, som skulle fyldes med beton, så vi brugte det overskydende fra betonbilen til størstedelen af renderne, og fyldte de sidste ud med selve terrassebetonen.

Armering

Betonen skulle være 12 cm tyk, så vi valgte at armere i to lag for at få en så stabil betonklods som muligt og undgå revner. Vi lagde plastikafstandslister på 4 cm i højden på sandet og på første armering. Da vi støbte renderne, støbte vi bøjede jern med i betonen for at fastgøre armeringen til renderne.

Vi har armeret med 6mm 150mm masker.

betonterrasse

Støbning af færdig betonterrasse

Efter et efterår med alt for mange blade, en betonmand, der aflyste og sandrender, der skred på grund af skybrud, var vi klar til at støbe igen til april. Vi havde selv lavet forskalling, men måtte fjerne det for at lave renderne om, så anden gang betalte vi os fra arbejdet.

Vi skulle i alt bruge 15 m3 beton, som blev leveret af en betonbil med pumpe (når det er max 15 m væk fra betonbilen). De to betonmænd juttede betonen rundt, mens pumpen leverede den flydende beton med 16mm sten i. De forsøgte at jutte det med en hældning væk fra huset. (Det er desværre ikke helt lykkes). Efterfølgende har det fået lov til at tørre selv. Vi har ikke dækket det til eller vandet det.

Sådan ser det færdige resultat ud.

betonterrasse

8 kommentarer

  • Anders Lind

    Hej,

    Vi er meget inspirreret af jeres projekt og vil også prøve noget lignende.
    Først og fremmest, hvordan er det at gå på? særligt om sommeren med bare tæer, bliver det for varmt/for koldt? hvor langt op af dagen skal vi før det er varmt nok til at gå på med bare tæer ?

    Vh
    Anders

  • Peter Urban

    Hej Sandra, hvor er det et flot resultat, super moderne og meget fint simpelt udtryk. Jeg har lidt svært ved helt at følge “opskriften” derfor håber jeg det er ok at spørge. Er der gravet et randfundament om terrassen? Er der en sandpude under terrassen på 40 cm? hvad ligger betonen på, ligger den blot på sandet? Er armeringen lagt på kroner ovenpå sandet eller? Mvh Peter

    • Sandra

      Ja, der er randfundament om terrassen. Der er sandpude på ca 40-50 cm. Armeringen er lagt på lister og bundet sammen. De er sat fast til gevindstænger som er støbt i randfundamentet.

    • Christine Nilsson

      Hej Sandra
      Med hensyn til jutte…
      Har de, efter at de har svuppet betonen, ikke behandlet den yderligere?
      Altså de har glattet beton men ikke foretaget anden efterfølgende behandling så som at køre over overfladen med en karborundon sten?

      Er der hvid i cementblandingen?

  • Morten

    Hej.
    Wuau…det er et lækkert resultat I har fået…
    Rigtig dejligt med beskrivelser af processen.
    Vi vil gerne lave tilsvarende i vores nye hus.
    Hvad blev prisen for cement og ikke mindst prisen for det hele?
    Mange hilsner Morten

  • Mikkel

    Hej Sandra,
    Vildt lækker terrasse I har lavet. Kan det passe, at I slet ikke har slebet eller glittet overfladen på terrassen men alene juttet den i forbindelse med udlægning? Det er et virkelig flot resultat I har fået. Vi vil gerne lave noget lignende.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial