strøm i campingvogn
Brug ikke denne,  Campingvogn

Sådan fungerer strømmen i din campingvogn

Jeg har købt en brugt campingvogn, hvor strømmen ikke virkede. Derfor har jeg undersøgt, hvordan strøm i campingvogne fungerer og fået et overblik over de grundlæggende strømprincipper i campingvogne, som jeg gerne vil dele til andre i samme situation.

12 volt og 220 volt

En campingvogn består af to kredsløb; et 12-volts og et 220-volts kredsløb. Det ene kredsløb (12 volt) får strøm fra bilen eller et bilbatteri, det andet fra stikkontakten på din campingplads.

Stikket fra campingvognen, som du sætter til din bil, er 12-voltskredsløbet og indeholder som standard 7 ledninger; sort, hvid, grøn, rød, brun, gul og blå. De ligger sammen i en sort plastikkappe (ledning), som typisk går fra forenden af campingvognen under stellet og op igennem gulvet bagerst i vognen. Hver farve i den sorte ledning har forskellige funktioner, som vist på billedet.

Det er vigtigt, at stikket sidder korrekt i bilen, ellers virker de rigtige lamper ikke, og i værste fald sker der en kortslutning.

Hvis bilen indikerer, at der skal skiftes en pære, kan det være, fordi stikket sidder forkert. Skru den sorte kappe af og drej stikket. Hvis du ikke har mulighed for selv at teste strømforbindelsen, bør du kontakte en elektriker og få hjælp til, hvilken vej, det skal drejes.

12 volt

Når campingvognen ikke er sat til 220 volt (stikkontakten), er det bilbatteriet i campingvognen, der giver strøm til 12 voltskredsløbet. Det er typisk de fleste lamper, vandpumpen og køleskabet. Du kan på den måde holde dine madvarer kolde under kørsel.

220 volt

220 voltskredsløbet i campingvognen fungerer som sagt kun, når campingvognen er sat til stikkontakten. Alle stikkontakter i campingvognen har 220 volt, og en eller af flere lamperne kører typisk også på 220 volt. Det er også muligt at skifte køleskabets strøm fra 12 til 220 volt. Det fremgår af campingvognens paneler.

Når campingvognen er sat til 220 volt, lader bilbatteriet op, når det er tændt. På den måde virker alle 12 voltsinstallationer og 220 voltsinstallationer samtidig. Det er smart.

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial