Indretning

Køkkenet: Ensidet, tosidet, vinkel eller med kogeø?

Indretning af køkkenet

Køkkenet er et centralt element i huset, og funktionalitet og design er væsentlige overvejelser: Hvilken form skal køkkenet have? Hvilken stil passer til resten af huset? Hvilken bordplade er praktisk, funktionel og pæn? Dette blogindlæg handler om de forskellige typer af køkkener.
køkkenet med kogeø
Vælg den farvepalet, der passer bedst til dig i køkkenet.

Arbejdspladser

Et elementært punkt, når du skal vælge dit nye køkken er, at de forskellige arbejdspladser er praktisk indrettet. Desuden skal arbejdspladserne fungere godt i samspil med hinanden. Når du indretter dit køkken, kan det være en fordel at tænke i arbejdstrekanter. Du placerer køleskab, vask og komfur, så ganglinjerne mellem dem udgør en trekant.

Det er også vigtigt at tænke over forskellige arbejdsprocesser i køkkenet. Fx går vask, opvaskemaskine og affald ofte hånd i hånd. Derfor bør du placere de tre ting i forbindelse med hianden.

Arbejdstrekanten kan opnås i forskellige typer køkkener. Du skal vælge dit køkken ud fra smag, plads og behov.

Typer af køkkener:

  • Ensidet køkken
  • Tosidet køkken
  • Vinkelkøkken
  • Køkken med køkkenø

 

Ensidet køkken

Her er køkkenet langs en væg. Det ensidede køkken benyttes ofte i små rum eller rum, hvor køkkenet ikke har høj prioritet. Ulempen kan være, at der er der langt mellem arbejdspladserne og ingen mulighed for en arbejdstrekant.

ensidet køkken, køkkenet
I dette køkken er der ikke meget bordplads, fordi der skal være plads til ovn, vask og kogeplader.

 

køkken2, køkkenet
Her er køkkenet et møbel i rummet, der hænger sammen med spisebordet.

Tosidet køkken

Det tosidede køkken har arbejdszoner på to modstående sider. Du kan indrette det på et relativt lille gulvareal, og det er let at tilpasse forskellige rum. Ved et tosidet køkken bør du overveje placering af vinduet, så det giver mest muligt lys. Det er let at imødekomme en arbejdstrekant i denne type køkken ved at placere komfur og vask på hver sin side. Du bør dog ikke have for langt imellem siderne.

køkken8, køkkenet
Her er den ene side af køkkenet en køkkenø, der står frit i rummet.

 

tosidet køkken - Køkkenet
Køkkenøen bliver her brug som bar, ved at bordpladen går et stykke ud over skabene.

Vinkelkøkken

Det vinkelformede køkken giver god fordeling af arbejdspladserne og mulighed for god plads til de enkelte arbejdsfunktioner. En ulempe kan være hjørneskabe, der ofte er besværlige at tilgå. Der findes dog flere designmuligheder, der kommer dette tilgode så som rundskabe og specialdesignede skuffer. Hjørnerne giver til gengæld masser af bordplads til at stille ting på.

køkken2, køkkenet
Her står elkedel og skærebræt fremme i hjørnet.
vinkelkøkken, køkkenet
Her er der vinduer frem for ovenskabe. Det giver godt med lys.

Det er også en god ide at have en køkkenø sammen med dit vinkelkøkken, hvis du har plads. Det indtager rummet på en anden måde og giver en masse god bordplads.

køkken4, køkkenet
Køkkenø med vask og bar.

Køkkenø

En køkkenø kan både benyttes i et vinkelkøkken og i et ensidet køkken. Køkkenøen kan fungere som ekstra arbejdsområde og eventuelt spiseplads. Køkkener med køkkenøer kræver meget plads og kan kompensere for manglende vægge. Det former et køkkenalrum, da der skabes et rum omkring køkkenøen som samlingssted. Yderligere giver det mulighed for ekstra opbevaring. Både vask og komfur kan integreres i køkkenøen, men umiddelbart bør et komfur med emhætte være langs væggen for at minimere stegeos i resten af alrummet og undgå en emhætte, der tager plads midt i rummet.

køkken med køkkenø

køkkenø

Køkkenet - kogeø1

 

Uanset hvilken type køkken man vælger, er der flere ting, man bør tage højde for.

Opbevaring

Opbevaring bør tænktes ind i arbejdsprocesser ved de forskellige stationer i køkkenet. Man bør fx have plads nok til gryder nær komfuret for at forenkle arbejdsprocessen ved madlavning på komfur. Det samme gælder øvrige arbejdsstationer så som kaffemaskine (kaffe, kopper) etc.

Bordplade

Det er umuligt at skrive en udtømmende artikel om bordplader, men her vil blandt andet nævnes forskellige materialer og deres funktionalitet.

De umiddelbare materialer til bordplader er; Træ, mamor, laminat, granit, …

Det er vigtigt at overveje, hvilken bordoverflade man har nær komfuret. Det er praktisk at kunne afsætte varme ting uden at skulle anvende bordskånere. Her er granit og marmor oplagt. Det behøver ikke være hele bordpladen, men kan nøjes med at være en lille del.

Madkammer 

Når man snakker køkkener, er opbevaring essentielt. Vi har overvejet et madkammer/viktualierum, hvis der er plads og mulighed for det. Det kan gøres på flere måder. Her er inspiration til forskellige muligheder.

madkammermadkammer1madkammer2madkammer3

 

Personligt er vi til køkkenø, da vi selv har mulighed for at indrette på forhånd og derfor har den plads, vi skal bruge. Køkkenet skal højst sandsynligt være i valnød med hvid bordplade. Dette valg er baseret på, at resten af huset er hvidt og nyt, og gulvet er beton. På denne måde får vi råt træ med i indretningen og en praktisk bordplade, der ikke skal vedligeholdes.

Alle billeder er fra Pinterest. Information om forskellige typer køkkener er hentet fra denne artikel.

 

Læs i øvrigt om bordplader her.

Jeg har søgt inspiration på altomindretning.dk, Pinterest, Bolius og Houzz.

3 kommentarer

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial